La invención de la naturaleza

Wulf, Andrea. “ La invención de la naturaleza”. El Nuevo mundo de Alexander von Humboldt.2016

La invención de la naturaleza

La lectura d’aquest llibre és imprescindible per a tots els amants de la natura. Humbodlt és l’home de la llibertat, la tenacitat, la voluntat, l’observació, la presa de mesures, l’esperit científic portat al límit. Tot registrat en un quadern.

El viatge per Llatinoamèrica, l’ascensió al Chimborazo és tan apassionant… ni vestimenta ni calçat adequats. Posa en risc la vida en moltes ocasions. Més tard viatjarà a Rússia i Mongòlia.

Des del punt de vista científic, és el centre del món, escriu més de 50.000 cartes i en rep més del doble, està connectat amb tots els avenços, i… sense internet! Creu, com a bon científic, que els coneixements s’han de compartir, intercanviar i posar-los a disposició de tots.

Va ser un crític ferotge amb el colonialisme, va defensar les revolucions a Llatinoamèrica però era sovint contradictori i va estar també al costat dels reis de Prússia.

Humboldt diu que la naturalesa s’ha d’experimentar a través dels sentiments. És fervent defensor dels ecosistemes. No creu tant en les classificacions sinó que s’ha de tenir present la situació i el clima. Inventa les isotermes, descobreix l’equador magnètic. La idea que les zones de vegetació i climàtiques recorren el món. No podem estudiar un fet aïlladament. Inventa la xarxa de la vida, el concepte de naturalesa que coneixem avui. Parla del canvi climàtic provocat per l’home. Podem dir que conceptes tan nous com ecologia o canvi climàtic, estan implícits en els seus escrits.

Va influir en molts pensadors com T. Jefferson, C. Darwin. Simón Bolívar, Goethe… entre d’altres. Unes 300 plantes porten el seu nom, així com d’altres elements de la natura. Viatjar i el treball són constants en la seva vida.

A M R. Associada n° 17

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *